Marca Craciun 2009

Începutul şi sfârşitul mântuirii este dragostea.“
(Sf.Antonie cel Mare)

Aşa cum v-a obişnuit, în fiecare an de Crăciun, Romfilatelia introduce în circulaţie o emisiune de mărci poştale dedicată acestei Sărbători a Naşterii Domnului.
Emisiunea de mărci poştale Crăciun 2009 are ilustrată imaginea icoanei Naşterea Domnului din Biserica Buna Vestire – Sfântul Antonie cel Mare – „Curtea Veche“ – Bucureşti.
Aflată în fosta incintă a vechii Curţi Domneşti, Biserica Buna Vestire – Sfântul Antonie cel Mare – „Curtea Veche“ – este cel mai vechi edificiu de cult al Bucureştiului păstrat până în prezent. A fost construită la sfârşitul celei de a doua domnii a lui Mircea Ciobanu în jurul anului 1559, după cum se spune în pisania, pusă în 1715 de ªtefan Cantacuzino, deasupra uşii de intrare că „din temelia ei iaste zidită de bătrânul Mircea vodă“. Ctitorul lăcaşului de cult a fost îngropat în această biserică. Distrusă parţial de un incendiu în 1847, biserica începe a fi reparată doi ani mai târziu după proiectul arhitectului austriac
I. Schlatter, aspectul exterior al monumentului luând o înfăţişare neogotică. Se reface turla, se adaugă un mic pridvor, se demolează capelele laterale. Pictura a fost refăcută în ulei, în 1852, de Constantin Lecca. Prima restaurare are loc în 1914, iar cea de-a doua, între anii 1928-1935, coordonată de arhitectul Horia Teodoru care a redat monumentului întru totul înfăţişarea şi strălucirea originală, rămasă până în prezent.
Hramul Bisericii, Buna Vestire, a fost dat de Mircea Ciobanu, iar după incendiul din 1847, Biserica a primit şi cel de-al doilea hram, Sfântul Antonie cel Mare.
Sfântul Părinte Antonie s-a născut la Come, în Egipt, în anul 251. Părinţii săi, ţărani creştini înstăriţi, au murit pe când el avea 18 de ani. Auzind în biserică cuvântul Evangheliei, şi-a împărţit averea la săraci şi s-a retras în singurătate.
Timp de 20 de ani, între 285 şi 306, se aşează într-o continuare.

Sursa:Romfilatelia

Anunțuri

2 răspunsuri to “Marca Craciun 2009”

  1. I.B. Says:

    Îmi aminteşte de timpurile cînd colecţionam timbre. Era frumos.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: