Regina verdeturilor

Dupa o iarna in care oamenii au fost vitregiti de legume proaspete, verdeturile primaverii vin sa completeze carentele unei alimentatii monotone, bazata mai mult pe carne si radacini. Din aceste frunze fragile se prepara atat salate, cat si multe feluri gatite. Asezonate cu ulei, sare, otet sau lamâie, salatele de verdeturi fac deliciul primaverii timpurii.
Daca oamenii ar cunoaste adevarata valoare, culinara si terapeutica, a urzicilor, ar cultiva fiecare, in gradina proprie, aceste plante. Oricum, si necultivate, ele cresc din abundenta, în gradini si la marginea padurilor. Este recomandabil sa nu culegeti urzici din locuri unde se folosesc ierbicide. Pentru gatit, se recolteaza plante tinere, cu tulpina frageda, care se folosesc în stare proaspata. Retete pe baza de urzici – variate si savuroase – sunt multe in bucataria romaneasca: mancare cu usturoi, salate, piure de urzici, sos de urzici, urzici cu oua ochiuri, urzici batute, supa, ciorba de urzici etc. Se pot face si alte combinatii: urzici cu spanac, urzici cu stevie etc. Piureul se poate folosi la un pilaf sau la o budinca din clatite de post cu umplutura verde. Supele si ciorbele pot fi servite, dupa gust, simple sau drese cu galbenus si smantana. Nu exista familie care, primavara, sa nu consume urzici, gatite sub diverse forme.

Chiftelute de urzici
Ingrediente: 0,5 kg urzici, 4 cepe, 3 linguri faina, doua felii paine muiata, 4 oua, sare
Preparare: Ceapa tocata se caleste intr-o tigaie, la foc mic, amestecandu-se cu o lingura de lemn. Se lasa pana se rumeneste, dar trebuie avut grija sa nu se prinda. Eventual se pot adauga cateva picaturi de apa. Urzicile oparite si tocate se adauga la ceapa si se inabusa pana cand scad. Se pun doua oua batute ca pentru omleta si se amesteca bine cu ceapa si urzicile. Se mai lasa putin si se ia de pe foc. Dupa ce s-a racit se adauga faina, painea, galbenusurile crude si sare dupa gust. Se amesteca bine pana la omogenizarea compozitiei si se adauga albusurile ramase batute spuma. Se iau cu o lingura chiftelute, se pun intr-o tigaie de teflon incinsa si se prajesc la foc mic, acoperite cu un capac.

Sursa:nutritia-sanatoasa

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: