Colaj Ion B.

Pana in urma cu doi ani, Ion Barladeanu, noua revelatie a scenei artistice internationale, era un simplu cersetor prin mahalalele bucurestene. Acum, lumea buna se ingramadeste în galeriile pariziene unde sunt expuse colajele sale.

Zeci dintre colajele semnate de Ion Barladeanu, realizate din revistele autohtone sau straine din timpul regimului comunist, se vand acum cu peste 1.000 de euro., scrie cotidianul britanic „The Guardian”

Pentru artistul de 63 de ani calatoria de pe strazile Bucurestiului pana in galeriile din Europa a însemnat o recunoastere binemeritata. „Ma simt de parca m-as fi nascut din nou. Ma simt ca un print. Un cersetor poate deveni print, dar se poate si reintoarce oricand la conditia de cersetor”, a declarat artistul roman. ”

Lucrarile artistului Ion Birladeanu au fost descoperite de galeristul Dan Popescu, in urma cu doi ani, in ghena unui bloc, iar acum, artistul de peste 60 de ani expune la Fred Gallery din Londra, alaturi de mari artisti care au marcat istoria artei.
Personalitatea si viata lui Ion Barladeanu, acest roman care a ales ca mijloc de expresie colajul, una dintre cele mai apreciate arte ale secolului 20, ne lasa cel putin uimiti.

“Este nascut in 1946 si de mai bine de treizeci de ani a evitat sa devina un „cetatean onorabil”. Pe vremea comunismului a schimbat toate muncile posibile. La douazeci de ani pleaca din satul sau natal (Zapodeni, judetul Vaslui) si incepe sa munceasca la stuf in Tulcea sau docher in Constanta. In Bucuresti este pe rind gropar, taietor la gater, paznic sau muncitor necalificat la Casa Poporului. Dupa 1989 traieste din resurse marginale ocupindu-se ca un free lancer de selectarea gunoiului intr-o curte de bloc de pe strada Mosilor si face mici servicii locatarilor. Nu isi intemeiaza o familie si nu se mai angajeaza”, relateaza http://www.artline.ro.

In lucrarile sale, Ion Barladeanu, acum reprezentat de galeria H’Art, a adus o critica ironica la adresa regimului comunist si mai apoi la adresa politicienilor post-revolutionari. Prin existenta lui, Ion Birladeanu a selectat timp de mai bine de treizeci de ani imagini din reviste si a realizat o serie de colaje unice, scrie http://www.artline.ro. Si pana ca arta lui sa fie descoperita din intamplare si mai apoi aratat lumii intregi, Barladeanu isi arata lucrarile “doar citorva oameni destepti”. Putem vedea o selectie a lucrarilor lui Barladeanu pe site-ul galeriei H’ART.

Colajele acestui personaj interesant sunt prezentate acum, ca esentiale pentru arta colajului, alaturi de creatii ale unor artisti ca Marcel Duchamp sau Andy Warhol. Expozitia de la Londra este curatoriata de catre specialistul in colaj Pavel Zoubok.

Aflam ca pionierii acestei exprimari artistice sunt George Braque si Pablo Picasso si ca etimologia cuvantului colaj provine de la frantuzescul “coller”, care inseamna “a lipi”. Insa istoria colajului se intoarce cu sute de ani in urma, pentru ca in secolul 20 sa isi primeasca locul sau special ca Arta Moderna.

Imagini colaje Ion Barladeanu:Sursa:forum.desprecopii.com

Reclame

2 răspunsuri to “Colaj Ion B.”

  1. Anna-Lena Häll Says:

    I really love you and your fantastic const in the world.. everybody must see you.. see you in television and I was nerly dead of your way to do things.. Fantasy in poor land and your father dont let you do your painting.. But you do.. You arer my big father…..send you all my love…love your painting pictures.. anna-Lena


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: