Sticle goale, cumpar!

Dansul pinguinului, uneori numit doar Pinguinul, este un dans românesc, însoţit de o melodie instrumentală caracteristică. Paşii foarte accesibili, imitând mersul pinguinului,l-au impus în repertoriul dansurilor de petrecere; forma este de dans în şir de tipul trenuleţului (fiecare dansator îl ţine de mijloc pe cel din faţa sa)
Origine
Momentul şi locul de apariţie a dansului sunt necunoscute. Muzica ce îl însoţeşte a fost revendicată de tubistul Anton Giurgilă (n. 1935), fanfaragiu originar din Adjudeni, judeţul Neamţ. Conform declaraţiei acestuia, melodia a fost interpretată prima oară în anii 1970 de către Fanfara Zece Prăjini, pe atunci condusă de Ioan Ivancea; chiar şi aşa, nu se ştie dacă dansul exista deja la acel moment, eventual acompaniat de o muzică diferită.

Unii specialişti în materie de folclor contestă tradiţia Pinguinului, considerându-l o apariţie recentă. Astfel, etnomuzicologa Speranţa Rădulescu a comentat: „în toată istoria pe care eu am parcurs-o la Institut, nu am auzit de aşa ceva. Mă îndoiesc că este de zeci de ani. Personal, nu am întâlnit niciun dans şi nicio melodie care să se asemene cu denumirea de «Dansul pinguinului»”.La rândul său, folclorista Marioara Murărescu a declarat că paşii dansului şi melodia nu îi sunt cunoscute.
Nu se cunosc înregistrări istorice ale muzicii Pinguinului.Versiunea electronica a Pinguinului
aici:

Sursa:Wikipedia

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: