Mancarea japoneza si longevitatea

Japonezii se bucura in prezent de cea mai mare longevitate raportat la media de varsta la nivel mondial.
Din cercetarile intreprinse la nivel mondial s-a constatat ca secretul se afla in mancarea japoneza.

Intrucat in partea de sud a Chinei, in regiunea Gùizhou traiesc multe persoane longevive, am cercetat care ar fi motivul. Pentru ca in regiunea respectiva nu se prea
face orez, alimentul principal este soia si produsele din soia. Soia este bogata, ca s istrugurii, intr-un element care actioneaza ca si hormonii feminini si anume izoflavona.
Fiind chinezi, mananca multa carne de porc, supa de tofu si muguri de soia, si in plus mananca multe plante salbatice comestibile, bogate in antioxidanti. Adica mananca
impreuna atat hormoni feminini din soia cat si antioxidanti din plantele salbatice. Aceeasi alimentatie cu ei o au si locuitorii din Okinawa care au devenit cei mai longevivi din lume. Gouya chanpuru, un fel de mancare din gouya (dovlecei amari cu oputere antioxidanta mare) amestecati cu tofu este cea mai buna mancare pentru viata lunga. Locuitorii de aici traiesc mult pentru ca mananca in fiecare zi, atat mancarea de viata lunga specifica Chinei: tofu si carne de porc, cat si mancarea de viata lunga specifica Japoniei: alge si peste. In Okinawa carnea de porc se mananca fiarta, adica micsorandu-i-se colesterolul.Locuitorii din Okinawa au imigrat la inceputul secolului 20 in Hawai si inBrazilia. Cei din Hawai au devenit cei mai longevivi oameni din lume in anii ’80, iar cei din Brazilia au murit multi din cauza bolilor cardiovasculare si in 17 ani durata lor deviata s-a micsorat.
Cauza a fost alimentatia din Brazilia. Carnea de vita este ieftina si ei mananca in fiecare zi friptura (de vita) bine sarata. Daca sarea este multa, colesterolul din stomac si absorbtia grasimilor cresc, ducand la ateroscleroza si obezitate,tensiune arteriala mare, hiperlipidemie, in special diabetul se intalneste la una din 4-5 persoane de origine japoneza care traieste in Brazilia. Am inteles ca daca japonezii mananca multa carne sunt predispusi la diabet mai mult decat persoanele din rasa alba.
Obezitatea, tensiunea arteriala mare, hiperlipidemia, diabetul sunt denumite “cvartetulmortii” si intrucat decesele din cauza bolilor cardiovasculare sunt in crestere, incepand cu luna aprilie a acestui an, in Japonia persoanele care prezinta simptomele acestor 4 boli, au fost diagnosticate cu sindrom metabolic si au fost demarate eforturi pentru prevenirea lor.

Sursa: “Mancarea japoneza si longevitatea”
Yukio Yamori M.D., Ph.D.
Profesor Emeritus al Universitatii din Kyoto
Directorul Centrului international de cercetari in domeniul sanatatii de pe langa
Universitatea de fete Mukogawa din Japonia
(Traducere din limba japoneza: Florentina Toma)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: