Desenat de un roman!

Istoria lui Ford Mustang
Ford Mustang a fost lansat în 1964. Acum s-a ajuns la cea de-a 5 generaţie. A fost considerată un „pony car”, maşina ponei. La stadiul de concept era un roadster cu două scaune, dar Ford Motor Company a realizat pînă la urmă un coupe cu 4 scaune. Numele de Mustang se trage de la avionul de luptă P-51 Mustang din al doilea război mondial. Alţii spun că ideea i-ar fi venit lui Robert J. Egger, angajat al lui Ford, care primise cadou o carte numită „The Mustangs”. Modelul a avut mare succes de la început. A devenit celebră chiar din luna septembrie a anului1964, atunci cînd a fost lansat filmul Goldfinger din seria James Bond.

2.368 de dolari costa în 1964 un Ford Mustang

Ford Mustang, maşina de referinţă a producătorului american, a avut în 1964, anul lansării, un designer şef, român. Joe Oros trăieşte acum în California şi are 93 de ani.

Pentru americani, Joe Oros trăieşte în Santa Barbara, California, şi a ajuns la venerabila vîrstă de 93 de ani. S-a născut la Cleveland în 1917, părinţii săi fiind români. I-au pus un nume biblic, Iosif, dar pentru că trăiau în America a rămas Joseph.

Pentru cei de la Ford, Oros este o icoană pentru că el a fost designerul şef al lui Ford Mustang, maşină devenită celebră între timp. Anul trecut s-au împlinit 45 de ani de la naşterea lui Mustang, iar invitatul de onoare a fost chiar Joe Oros. A ţinut un speach în care şi-a reamintit ce a spus echipei sale înainte de a desena Mustangul. „Vreau o maşină care să atragă femeile, pe care, în acelaşi timp, bărbaţii să şi-o dorească şi ei. De fiecare dată cînd văd un Mustang pe stradă, mă simt foarte mîndru”.

Oros şi-a dovedit calităţile artistice încă din şcoala primară. Chiar dacă cunoştinţele sale de matematică sau alte materii de ştiinţă exactă erau îndoielnice, el a promovat direct din clasa a 3-a în clasa a 5-a. A lucrat 21 de ani la Ford, timp în care şi-a pus amprenta pe multe maşini din gama producătorului american, cea mai importantă, în afara Mustangului, fiind şi modelul Thunderbird (1955).
În 1975 se pensionează, iar în 2001, Betty Thatcher Oros, soţia sa, moare. Joe nu şi-a uitat niciodată originile, implicîndu-se în activităţile comunităţii româneşti din California. În perioada 1988-1991, el a fost epitropul Bisericii Ortodoxe Române cu hramul Sfînta Treime, răspunzînd de administrarea acesteia

Întrebat care este meseria lui, Oros a spus că este un artist, sculptor, pictor şi designer industrial. Casa sa este plină de picturi şi sculpturi, adevărate opere de artă. Şi acum lucrează la un model 3D al Pămîntului din vremea coloniştilor. A făcut un sfert din lucrare. „Sper s-o termin pînă mor!”.

Sursa:gsp.ro

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: